Het landschap in het nationaal park is zeer afwisselend. De arme, droge en zanderige stuifzanden van De Loonse en Drunense Duinen staan in schril contrast met de voedselrijke, weelderig begroeide, zompige moerassen en weilanden van De Brand. Dankzij de gevarieerde landschappen is er een verscheidenheid aan flora en fauna.
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is ruim 3.500 hectare groot en ligt tussen de steden Tilburg, Waalwijk en 's-Hertogenbosch. Sinds 2002 vormen de Loonse en Drunense Duinen en De Brand samen met kleine andere gebieden een nationaal park.
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen omvat naast de stuifzanden en bossen van de Loonse en Drunense Duinen, ook Landgoed Plantloon, broeklandschap De Brand, voormalig landbouwgebied Hengstven en het voormalig militair terrein Distelberg. Samen vormen zij het Nationaal Park. Juist de veelzijdigheid zorgt voor een buitengewoon rijke natuur.
De Loonse en Drunense Duinen beslaan een groot deel van het Nationaal Park. In het midden van het gebied ligt een van de grootste actieve stuifzandvlaktes van Europa. Zover het oog reikt, vind je hier zand, zand en nog eens zand. In deze woestijn kan het 's zomers zinderend heet worden. Alleen taaie planten als buntgras en zandzegge kunnen hier overleven.
Bij deze planten groeien ook korstmossen. Ondanks de extreme weersomstandigheden leven in de 'Brabantse Sahara' krekels, graafwespen, aardhommels en zeldzame zandloopkevers. Zij vormen op hun beurt weer voedsel voor de roodborsttapuit, boomleeuwerik en levendbarende hagedis. Om het stuifzand ligt een gevarieerd bosgebied.